Kako zamenjam/dodam potrdilo za elektronski podpis v programu VEP.si+?

  • Če ste zamenjali potrdilo za elektronski podpis in poleg spletnega portala VEP.si uporabljate tudi program VEP.si+, je potrebno novo potrdilo za elektronski podpis dodati tako na portalu, kakor tudi v programu VEP.si+.

  • Ko namestite novo potrdilo za elektronski podpis bo portalu VEP.si že ob samem poskusu vstopa zaznal, da imate novo potrdilo za elektronski podpis in pojavilo se bo obvestilo "Ups, ... vašega digitalnega potrdila nismo prepoznali". Nato izberete ustrezno možnost: “Zamenjava digitalnega potrdila” (v kolikor se novo digitalno potrdilo glasi na isto ime) ali “Dodajanje osebe zaupanja” (v kolikor se novo digitalno potrdilo glasi na drugo ime).

  • Da bi uspešno dodali novo potrdilo za elektronski podpis v program VEP.si+ je potrebno, da je potrdilo izvoženo iz brskalnika oziroma, da je narejena varnostna kopija.

  • Potem v računalniku poiščete <<Local disk (C) - Program files ali Program files (86)>>  ter mapo <<vep-dc>>. V mapi <<vep-dc>> poiščete <<configure-vep-dc>> (type Executable Jar File) in ga z dvoklikom zaženete.

  • V novem oknu s klikom na gumb "Certifikat" odprete novo okno, v katerem poiščete mapo, kje se nahaja novo potrdilo za elektronski podpis (potrebno je pri "Files of Type" izbrati "All files") in ga izberete, ter potrdite s klikom na gumb "Open". V novem oknu vpišete geslo, ki ste ga določili pri izvozu digitalnega potrdila iz brskalnika (geslo varnostne kopije), ter ga potrdite s klikom na gumb "V redu".

  • Postopek dodajanja potrdila za elektronski podpis v programu VEP.si+ končate s klikom na gumb "Zaključi".