Ne morem vstopiti v VEP.si ali "Internet Explorer cannot display the webpage"

Najpogostejši razlog nedostopnosti je, da v brskalniku ali na kartici nimate nameščenega primernega (kvalificiranega) potrdila za elektronski podpis. Nameščena potrdila za elektronski podpis vidite:

  • v Explorerju: Tools (Orodja)/Internet options (Internetne možnosti)/Content (Vsebina)/Certificates (Potrdila)/Personal (Moja potrdila)

  • v Mozilla Firefox: Edit/Preferences/Advanced/Encryption/View certificates/Your certificates

Ker storitev VEP.si zahteva obojestransko predstavitev, bo brskalnik ob prvem vstopu vprašal za dovoljenje za izmenjavo ključev (ali zaupate spletni strani ...), če primernega potrdila nimate, dostop ni možen.

Predlagamo, da stran VEP.si dodate med zaupanja vredne strani. V Internet Explorerju to uredite tako, da odprete (Tools/Internet options/Security/Sites) in dodate stran https://www.vep.si med zaupanja vredne strani:

Dostop do storitve lahko onemogočajo zaščitna pravila na vašem požarnem zidu, kar preverite pri vašem administratorju omrežja. Za dostop do VEP.si morate imeti omogočen dostop do spletnih strani na portu 8443 po HTTPS protokolu. To težavo zaznate, ko do VEP.si ne morete dostopati in je dostop možen le s klikom na TO POVEZAVO ali s klikom NA REGISTRACIJO, oziroma tako, da v naslovni vrstici iz naslova odstranite ":8443". Pri takem dostopu se lahko zgodi, da brskalnik ne prikaže prave vsebine in ga je treba ponovno zagnati.